Spośród nadesłanych mi materiałów naukowych dotyczących zdrowotnych walorów mleka owczego, najcenniejsze nadeszły z Wrocławia, od Pani profesor doktor habilitowanej Bożeny Patkowskiej–Sokoły. Otrzymałem od niej fragmenty pracy naukowej, z której dowiedziałem się, że mleko owcze ma unikalne walory zdrowotne.
Przeczytałem, że przeprowadzone badania wskazują na dużą zdolność do hamowania procesów nowotworowych przez naturalne preparaty wytworzone z tłuszczu mleka owczego o zwiększonej koncentracji dienu c9t11. Oprócz tego, w trakcie badań naukowcy stwierdzili w mięsie i mleku owczym znacznie większą (niż u innych gatunków zwierząt) zawartość L–karnityny, która jest związkiem niesłychanie korzystnie wpływającym na pracę mięśnia sercowego i mięśni szkieletowych. Ponadto, Pani Profesor poinformowała mnie, że ze względu na wyższą niż u innych gatunków zwierząt zawartość CLA w mleku owczym, regularne spożywanie produktów wytworzonych z tego mleka podwyższa zdolność organizmu do redukowania tkanki tłuszczowej. Warto tu zaznaczyć, że za przeprowadzone badania Pani Profesor otrzymała wiele międzynarodowych wyróżnień - można je obejrzeć tutaj. |